2014. május 30., péntek

Novella

 
 
Az éjszaka hívogató volt. Hiába nézett ki a hideg, párás éjbe, ahogy az eső után száradt fel a járda és a házfalak, nem bírt parancsolni az ösztöneinek és útnak eredt. Beleborzongott a szél hideg ölelésébe. Hangtalanul lépkedett a házak között, ha zajt hallott, előbb lassított, majd teljesen megállt. Pam-pam-papam. Csak a szívverését hallotta. Mozdulatlanul figyelte, hogyan halkulnak el az apró neszek, amelyeket csak a feltámadó szél okozott, majd fogynak el teljesen. Szinte néptelen volt a Partdűlő utca környéke ilyenkor. Csak a falevelek remegtek az ágak végén a telet várva.
Szüksége volt a szökés okozta édes izgalomra és az érzésre, hogy nap, mint nap van mit várni. Eseménytelenül teltek volna el az egyforma napok egymás utána, ha ő nem lett volna. Ezért újra látni akarta. Pedig bezárták és ráparancsoltak, hogy nem mehet ki. Nappal még csak-csak, de éjszaka sehova. Sejtelme sem volt, honnan jöhettek rá az otthoniak, hogy hol tölti az éjszakáit. Talán a vizes és sáros nyomok árulkodtak a makulátlan padlón vagy valaki meglátta? Nem fog már kiderülni soha,de nem is ez volt a lényeg. Látni akarta. Ha most utoljára, akkor utoljára.
Igazából nem is ismert magára. Ő nem olyan fajta lány, akinek bárki elcsavarhatja a fejét. Nem, annál sokkal büszkébb és értékesebb. Legalábbis annak gondolta magát. Pedig most ő is éppen ugyanúgy fut a fiú után, mint az általa lenézett lányok. Újra neszt hallott, megállt. Fülelt. Megint csak a szél. Beleremegett a saját sóhajtásába, aztán belenézett a pocsolyába, ami a lábai előtt terült el. Helyes volt az arca, ezt már sokszor mondták neki. Talán jobbat is találhatna magának, mint ez a… Miért nem tudom kiverni a fejemből? – kérdezte magától a pocsolyának címezve a kérdést, de a szél megborzolta a tetejét és csak lágy hullámok felelhettek volna nekik, de ők is inkább csendben maradtak. Pedig tudták a választ.
Hamar odaért a kerítéshez, felugrott a tetejére és várt. Tudta, hogy késni fog. Mindig késik. De még ezt is szerette benne, mert ez is annyira a része volt és minden, ami hozzátartozott, azt kétségek nélkül, teljes odaadással szerette. Nem, nem szerelem volt ez. Valami több. Ősi, állati ösztön. Vibrálás a mellkasában és zsibbadás a végtagjaiban. Kósza gondolatok a fejében és remegés a mozdulataiban. Hogyan is jutott idáig? Maga sem tudta. Várt türelmesen. Mit tehetett volna mást?

Megérkezett. Már messziről hallotta a lépteit, pedig ő is nagyon csendben járt mindig. Aztán megpillantotta az árnyékát az egyik pislogó utcai lámpa fényében. Még az árnyékát is szerette. Hogyne, hiszen az már a közeledtét jelezte. Szerette. Ahogy a forró beton gőzölgő illatát nyári estéken vagy a szúnyogok sercegő halálát a teraszon csüngő lámpában. Mindent, ami őt jelentette. Érezte, ahogy egyre gyorsabban és gyorsabban ver a szíve, de kifejezéstelen arccal bámult a semmibe. Nem akarta, hogy észrevegye rajta, mennyire a hatása alatt van. Bármilyen nehezére is esett, még a fejét is elfordította, mintha mást nézne, mintha csak véletlenül járt volna erre portyázás közben. Nem engedhette meg, hogy gyengének lássa. Nem.
– Szia, cicus! – hallotta a háta mögül és közömbösséget tettetve megfordult, de a torkában levő gombóc csak egyre nagyobb és nagyobb lett. Alig tudott megszólalni.
– Szia! – ennyi tellett tőle. Ridegnek tűnhetett, pedig valójában az összes idegszála megfeszült, és ettől egyszerre lett merev, mégis könnyen alakítható, mint a viasz a láng alatt. Nem is baj, gondolta, nehogy elbízza magát egy hosszú köszöntéstől.
Ő is felugrott a kerítésre és megkerülte. Lassan ment, ráérősen és közben le sem vette a szemét róla. Állta a pillantást mozdulatlanul és merev arccal, a bajsza sem rezdült.
– Csak nem engem vártál? – kérdezte tőle.
– Nem képzelsz egy kicsit sokat magadról? Éppen erre volt dolgom és gondoltam, körülnézek a kerítésről, innen jobban belátom a terepet. – Remeg a hangja, de talán nem hallotta meg! Valamit be kell vetnie, hogy ne vegye észre, mennyire elgyengíti az egész testét a jelenléte. Van, ami mindig bejön. Most is sikerülni fog. Megnyalta a mancsát kétszer-háromszor és végigsimította vele a fejét az orrától egészen a füle a hegyéig. Szépen, lassan, kiélvezve a mozdulat tökéletességét és finomságát. A másik figyelte őt, de nemcsak a szemével, hanem minden idegszálával,és ehhez nem kellett mosakodás közben kinyitnia a szemét, pontosan tudta, hogy jóllakik ma este a látványával is. Nem gondolta, hogy valami újat fedezett volna fel, vagy hogy más macskalány nem szokta így mosdatni magát előtte. Egyszerűen csak azt gondolta, van benne valami különleges, amire mégis odafigyel. Amiért őt választja a rengetegből. Amivel meg tudja változtatni a megváltoztathatatlant. A szerelemben nincs lehetetlen.
Lerakta a tappancsát a kerítésre és lassan kinyitotta a szemét. Egyenesen a zöld, ék alakú pupillájú szembe bámult. Az ék lassan elkezdett nőni, míg nem kerek kis körré hízott. Ilyen a macskák szeme, amikor vadásznak. És most ő volt a préda.
– Tegnap nem jöttél – váltott szót a kandúr, aki egyébként a Jack névre hallgatott. Lesütötte kerek pupillájú szemét, ami elárulta. Lassan lépegetni kezdett körülötte, figyelve arra, hogy ne érjen hozzá, amikor a kerítés vékony tetején egymás mellé kerültek.
– Bezártak. Nem engedik, hogy kijárjak éjszakánként. Félnek, hogy elkapnak a kóbor kutyák – mondta egészen halkan a szemét lesütve, majd újra felemelve. Leült a két hátsó lábára és a farkincáját a mellső lábai elé kerekítette. Ez a legszebb póza. Ilyenkor látszódik a legjobban a bundájának csíkozása, a kecses alakja és a szép fejformája. Mint minden brit rövidszőrűnek, neki is jellegzetesen kerek fejformája volt, ezüst csíkozása pedig különösen jellegzetessé tette fajtáját. De ha nem jöttek volna rá előkelő származására, a Szofi név biztosan elárulta volna, hogy nem útszéli kóbormacskáról van szó. Jack viszont igazi rosszfiú volt. Az utcán született egy kartondobozban, az anyját nem sokáig ismerte, ahogy a testvéreit se. Magának való típus volt. Amikor Szofi először meglátta, azonnal megfogta benne valami. Maga sem tudta, hogy mi. Nem, nem volt szebb bundája, mint a többi macskának, se járása, hogy a modoráról már ne is beszéljünk, de amikor megszólalt vagy ahogy ránézett a piros nyakörves Szofira, nem tudott nem beleborzongni. Mellette másnak érezte magát, különlegesnek. És az érzés minden hajnalban elment Jack-kel együtt.
Jack az elejétől nem tagadta, hogy ő bizony igazi életművész. Nem hajlandó beköltözni egy gazdihoz sem, pedig állítása szerint már többen szerették volna megszelídíteni a környéken, ahol mindig bóklászott, de ő nem hagyta magát. Az ételt elfogadta, néha a simogatást is, de becézni és megfogni magát nem engedte. Szofi azt is tudta róla a szomszéd macskáktól, hogy Jack nemcsak erről híres. Igazi nőcsábász, aki minden este másnak teszi a szépet és sokszor el is nyeri a szép lányok kegyeit. Előnyére legyen mondva, ezt soha nem is tagadta Szofi előtt.
– Nem hiszek a hűségben, tudod? Az valami hülye, magunkra erőltetett szabály. Persze, beköltözhetnék én is egy gazdihoz, szerezhetnék magam mellé egy barátnőt. De akkor az nem én lennék, tudod, Szofi? Nekem a szabadság mindennél többet jelent.
Szofi ezt mind tudta. Mégis valahogy azt hitte, Jack megváltozik a kedvéért. Az utóbbi időben, amióta egyre többet járt a nagy kerítéshez, megszűntek a Jack hódításairól szóló pletykák. A többi arra járó macskalány pedig féltékenyen mérte végig a délutánonként a teraszon magát mosdató Szofit. Egyszer, mikor nagyon jó kedvükben hazáig kísérte, ugyan megpróbálta azt kérni Szofitól, mint a többitől, de Szofi szemében látott válasz inkább megfordulásra késztette és el is futott a Partdűlő utcából, azóta se kísérte haza egyszer se.
Mégis minden este ott volt a nagy kerítésnél. Hódítgathatta volna a környék szép házi cicáit és a szomszéd házban található perzsa kennel díjnyertes példányait, de ő mégis minden estét Szofival töltött. Legtöbbször csak beszélgettek, néha összeért a farkuk vége a kerítés pereme alatt, ilyenkor mindketten sietősen elkapták és néhány percig nem néztek egymás szemébe.
Szofi minden délelőtt a családi ház ablakpárkányán gubbasztott napsütésben. Nézte szomorúan a fákat és az elhaladó autók monotonitását. Piros, fehér, kék, szürke, kék, zöld. Felnézett a faliórára. A kis pálcikának még meg kell másznia az órát és mire újra odaér, ahonnan elindult, nagyon sok idő eltelik.  Várta haza a gazdáját. De most már nem azért, hogy játszhassanak egy nagyot délután, hanem azért, mert ha a gazdi megjött, akkor vacsora lesz, utána pedig néhány óra múlva le is fekszik és a résnyire nyitva hagyott garázsajtó alatt Szofi ki tud settenkedni az éjszakába őhozzá. Egész nap az éjszakát várta.
Először persze mindenféle buta kifogást talált ki, miért kell kiszöknie minden éjszaka. Vadászni kell, mozogni kell, fára mászni, csavarogni, de az igazságot nagyon sokáig még maga előtt is titkolta. Aztán egyik este hiába várta Jacket, nem jött el. Hazafelé bandukolva hajnalban meglátta, ahogy egy kertes házból oson ki. És ezért nem tudta őt hibáztatni, csak és kizárólag magát.

– Sosem engedném, hogy bajod essen – ült le mellé egészen közel Jack. A mellső lábuk szinte összeért, de csak szinte. Mégis, abban a mozdulatban, abban a nem érintésben benne volt minden. A vágyakozás, a ki nem mondott szavak és a meg nem történt pillanatok. Szofi tudta, hogy volt egy pillanatuk, de nem tudta, Jack is érezte-e azt, amit ő.
Akkor éppen egy fa ágán ültek. Kutyák jöttek és Jack jobbnak látta, ha a kerítésről a közeli fára ugranak át. Végig Szofi mögött volt és lesett hátra, jönnek-e mögöttük a csaholók. Szofi még soha nem érezte magát olyan féltő és óvó biztonságban, mint akkor. Nem, még a gazdi karjaiban sem.
– Bújj el – mondta neki akkor Jack. – Ne lássák meg a csíkos bundádat. Az enyém fekete, azt úgysem látják meg ezek a vaksik.
Szofi mögé lépett és finoman ráhajtotta a fejét és mellső lábait a bundájára, teljesen elfedve ezzel az apró cicalányt. Szofinak ez olyan volt, mint egy ölelés. Egészen apróra húzta magát össze és várta, hogy ne történjen semmi, csak tartson sokáig ez a perc. Vagy talán ne is múljon el soha. Sosem érezte még így magát, miközben tudta, nincsenek is ott azok a kutyák és ezt a játékot Jack talán már az összes macskalánnyal eljátszotta, mégis érezte. Egy pillanat volt. Egy igazi pillanat.
Szofi elmerengett még egy kicsit az emléken, majd teljesen hirtelen, minden rákészülés nélkül odadörgölte a fejét Jack álla alá. Nem tudta volna se akkor, se később megmagyarázni magának, miért tette ezt. Egyszerűen kitörtek belőle az odáig rejtegetett és titokban tartott érzések. Kell neki ez a fiú. Nem akart többé gondolkodni.
Jack megtántorodott és egy lépést hátrált. Az arcára grimasz ült. Szofi azt hitte, végzetes hibát követett el és valójában nem is érez iránta semmit Jack. Hogy félreértett valamit. Hogy most valamit elrontott. De Jack arca újra közömbössé vált és halkan megszólalt az arcát elfordítva.
– Miért csinálod ezt velem? Hát, nem tudod, hogy már így is megőrjítettél? Hogy te vagy az egyetlen dolog, amire gondolni tudok? Nincs fáradtság, nincs éhség, csak a te hiányod szakít ki belőlem darabokat újra és újra. Ha meglátlak, és ha nem látlak. Nem tudnám megmondani, hogy melyik fáj jobban. Mert soha nem lehetsz az enyém.
– Miért mondod ezt? Én akarom… Én is csak rád tudok gondolni! – Szofi lelkének láncai hatalmas robajjal törtek le, de ugyanakkor kétség is férkőzött a helyükre. Valami nem jó, ennek nem így kellene lennie, nem így kellene viselkednie, ha igazán boldog lenne és szerelmes.
– Én képtelen vagyok arra az életre, amit te érdemelsz, és amit te kívánsz tőlem. Kóbormacska vagyok, az is maradok már örökre. Örök Don Juan, aki sorra látogatja a lányokat éjszakánként. Ezt írták meg nekem, Szofi.
Jack elfordította a fejét és a vizes aszfaltot nézte mereven. Szofi hatalmasat nyelt. Nagyon fájt ez neki.
– Nem tudok megváltozni a kedvedért sem. Az már nem én lennék. És ha nem én lennék, te sem szeretnél már engem, ugye?
Szofi megrázta a kis fejecskéjét és megnyalta Jack pofáját. Az hagyta, talán még egy mosolyt is erőltetett az arcára, de abban annyi fájdalom és lemondás volt, hogy inkább ne tette volna.
– Akkor majd élek én veled az utcán! Nincs szükségem nekem sem gazdira. Arra se, hogy hűséget fogadj nekem, csak rád, rád van szükségem – hadarta Szofi, mintha attól félt volna, hogy valaki félbe szakítja, és nem tudja elmondani azt, ami olyan régóta a szívét nyomja.
– Akkor az már nem te lennél és nem kellenél nekem.
Jack a távolba révedt, de nem prédára lesett, nem is ugatást hallott, hanem talán a jövőt próbálta kifürkészni. Azt meg ugye, nem lehet. Szofi legalábbis így gondolta. Szomorúan lehajtotta a fejét és megpróbált nem gondolkodni, de egyfolytában kattogott az agya. Ez az utolsó alkalom, több nem lesz.
– Azt mondtad, hogy nem engednéd, hogy bántsanak, ugye?
– Igen.
– Akkor ne bánts te se.
Szofi leugrott a kerítésről és hazafelé vette az irányt. Nem nézett hátra, bármilyen nehéz is volt, nem nézett. Jack néhány perc után leugrott és utána futott.
– Várj, nem mehetsz el így! Nem akarom… hogy többé soha…
– Akkor legyen ma a soha – mondta Szofi és kitágult a pupillája. Most ő volt a vadász.

 
Reggel már a szemeteseket szedték össze az utcájukban a nagy konténeres autókon dolgozó munkások, mire Szofi hazaért. Megtörölte a lábát a fűben és becsusszant a garázsajtó alatti résen. A gazdi még aludt, csend volt a lakásban. Leheveredett az ablakpárkányra, a kedvenc helyére és próbálta becsukni a szemét, de nem tudott elaludni az izgalomtól. A szíve még mindig hevesen vert. Soha nem fogja elfelejteni.
Hat óra. A gazdi felkelt és a tálkájába a kedvenc ételét tette. Megsimogatta, még az ölébe is felvette, pedig nagyon sietett minden reggel dolgozni, most mégis akadt idő egy kis babusgatásra. Szofi nem is tudta, hogy miért mondta azt, hogy el tudná hagyni a gazdit. Nem, nem tudná, abba mindkettejük szíve összetörne. Amíg a gazdi a fürdőbe ment, Szofi újra visszatelepedett a párkányra és kifelé bámult az ablakon, nézte, hogyan dobják be a környékbeli házakhoz az újságot.
– Nyüves macskája! Takarodsz! – kiabálta az újságkihordó férfi és egy macskát látott eliramodni a lábai alól. Kétsége sem volt afelől, hogy Jack az. Amint éppen a szomszédos ház hátsó kenneljéből futott ki. Szofi egy könnycseppet sem ejtett. Magát sajnálta volna? Hiszen pontosan tudta, hogy milyen macskára tette rá a tappancsát.
Leugrott a párkányról és befutott a garázsba, amit egy ajtót kötött össze a házzal. Hangosan nyávogott, addig, amíg a vizes hajú, törölközőbe bugyolált gazdi megjelent mellette. Úgy csinált, mintha beszorult volna a garázsajtó alá, még egy kicsit kapart is, hogy nehezebben tudja kihúzni a kétségbeesett gazdi onnan. Aztán szépen visszamászott a párkányra és várta, hogy a gazdi telefonáljon a garázsajtó szerelőknek, akik még aznap délután megjavították a felgördítő szerkezetet. Így az már a betonig ért, nem maradt rés az ajtó alatt, még akkora sem, amin egy egér átfért volna, nemhogy egy macska. Szofi elégedetten szemlélte a végeredményt és éjszakánként ezután megpróbált aludni.
 
  

2 megjegyzés:

 1. Kedves Viki!

  Aranyos történet. Már a legelső gondolatom az volt, hogy cicáról lesz szó, és örömmel láttam, hogy igazam lett. Sajnos ilyen a való életben is előfordul, mármint velünk, emberekkel. Olvasás közben arra gondoltam, mi lenne, ha kiscicák születnének, de a vége pont úgy jó, ahogy van, nem kell több szó. :)

  Viszont láttam pár hibát/elütést, ami megakasztott; ha megengeded, leírom őket.

  – „eseménytelenül teltek voltak” --> volna
  – „ahonnan elindult, agyon sok idő” --> nagyon
  – „lesütötte a kerek pupillájú szemét” --> „a” nem kell
  – „Reggel már szemeteseket” --> Reggel már a szemeteseket

  Üdv, MEL

  VálaszTörlés
 2. "Vagy egy tetoválásom" A bemutatkozó soraidban is akad néhány hiba...

  Üdv: L.

  VálaszTörlés