2014. április 22., kedd

Gondolathármas: ihletadók

Ahogy már megszokhattátok (igaz, régen volt), Kemese Fanni és Helena Silence írótársaimmal együtt járunk körül egy témát, ami ezúttal a tavaszi ihletadóink lesznek, azaz olyan filmek, sorozatok, zenék és könyvek, amelyek segítenek minket az alkotásban.


Szeretem a tavaszt, mert nekem mindig megújulást hoz és ez most sem volt másként. Alighogy a könyvesboltokba került a Hanna örök, már a következő regényemen dolgoztam, amit nemrég sikerült is befejeznem. Még formálódik, alakul a történet és persze finomítgatom, de kétségtelen, hogy kezd regénnyé összeállni az egész és ez remek érzés. Ugyanis míg Hannát és Ádámot, sőt, a legtöbb szituációt is valós személyekről és megtörtént eseményekről mintáztam, addig az új történetem kitalált személyekről és eseményekről fog szólni. Sokkal nagyobb munkát igényelt ez most tőlem, hiszen egészen máshogy kellett dolgoznom.
 
Eközben persze már egy új történet is kezd kibontakozni a fejemben. Egy-két jegyzetet már készítettem ezzel kapcsolatban, és erősen formálódik bennem a történet két fő szála, merthogy kettő lesz, és a főszereplő fiú és lány karaktere is. Ha nagyon akarnám és lenne időm (ami sosincs), akkor neki is állnék az írásnak, de egyelőre inkább félreteszem, mert először a Bogozd ki-t szeretném befejezni és készre gyártani. Meg amúgy is, most nagyon sűrű időszak van, hiszen a héten Könyvfesztivál, én is megyek dedikálni és szétnézni szombaton, vasárnap este pedig az Aranykönyv gálára vagyok hivatalos (ugye, szorítotok nekem? :-)).
 
Minden évben követem az Oscart és igyekszem megnézni azokat a filmeket, amelyeket díjaznak. Nemrég megnéztem a Gravitációt, a Mielőtt meghaltam-ot, A Wall Street farkasát és az American Hustle-t is. Ezek közül a második és a harmadik tetszett a legjobban, nagyon elgondolkodtató filmek arról, hogy kik is vagyunk mi és miért élünk, küzdünk. Mostanában sok időm nem volt olvasni, de azért kezembe akadt egy könyv is, a Freud szeretője. Érdekes korrajz a múlt századról, de engem legjobban a tanai fogtak meg, mivel már a főiskolán is nagy érdeklődést mutattam a freudizmus iránt. Igaz, ez egy könnyebb hangvételű szerelmes témájú regény, de az elméletei és kísérletei is nagy hangsúlyt kaptak benne.
 
De hogy visszatérjek az eredeti témához: az ihletadók szempontjából most olyan filmeket és sorozatokat vadásztam, amik hasonló témával foglalkoznak, mint a fejemben alakuló új regényem. A főhőse egy zseniális fickó, aki rosszfiú, nagyon okos, rejtélyes és egy kicsit sajnálnivaló is. A fiatalembert több figurából szeretném összegyúrni, például Chuck Bass a Gossip Girl-ből is biztosan adott némi ihletet, ha rosszfiúságról van szó. Vagy éppen a Keith című film címszereplője, de Damon is a Vámpírnaplókból. A külsejét már megtaláltam: egy szintén rosszfiú bőrébe fog bújni, Christian Slater-ébe, azaz J.D.-ébe a Gyilkos játékok című filmből.
 
Ez egy nagyon régi film, még én is gyerek voltam, amikor ment a tévében (ti meg még talán nem is voltatok :-)), de annyira megragadt bennem a főszereplő srácnak az egyszerre vonzó és taszító karaktere, hogy biztos voltam benne, nem felejtem el. Ehhez persze kellett egy kellően jóképű színész, aki csibészes mosollyal rendelkezik, egy jó sztori, egy remek partner (Winona Ryder) és máig aktuálisnak számító történet a középiskolai kipécézésekről és bosszúról.
 
Ha egyébként kíváncsiak vagytok, nem kell google-zni, bemásolom ide, róla lenne szó:
 
 
Szóval most ez a srác jár a fejemben :-) Őt próbálom meg életre kelteni, belehelyezni egy klassz történetbe, hogy ti minél jobb regényt kaphassatok majd kézbe. A film amúgy nagyon jó, youtube-n meg lehet nézni, az angol címe: Heathers (1988).

Fanni oldala és Ica oldala, feltétlenül látogassatok el mindkét helyre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése