2013. január 4., péntek

Filmek, filmek és romantika minden mennyiségben

Arra kértelek titeket a facebook adatlapomon, hogy adjatok ötleteket, miről posztoljak a blogomban, mi érdekel titeket, miről olvasnátok szívesen.
Bálint azt írta, írjak listát kedvenc zenéimről, filmjeimről stb. Ezért Bálint kérésére el is készítettem legelőször a romantikus film toplistámat. Azért ezt, mert tél van, be vagyunk gubózva, kell valami, ami megmelengeti a szívünket, meg amúgy is, nemsokára Valentin-nap.

A listám teljesen szubjektív, az én kedvenc romantikusaimat tartalmazza, de persze nem állandó lista ez, mindig változik, ahogy látok új darabokat. Talán nem tudjátok, de én nagy filmőrült vagyok, nagyon sokat nézek, az egyik szakdolgozatom témája is filmelemzés volt. Ezek közül bármelyiket meg tudom nézni akár ezredszerre is, mert kikapcsol, feltölt és megnyugtat, hiszen a legtöbb esetben happy end a vége. (A Mielőtt felkel a Nap és a Mielőtt lemegy a Nap kimaradt a listából, mert azt egy másik posztban már említettem.)
Ezeket a filmeket nem kell a mozikészítés csúcsának tekinteni, ahhoz nem sok közük van, de a romantikafaktoruk magasan a többié felett van, márpedig egy kiadós veszekedés vagy egy fájdalmas szakítás után, csak ez az, ami számít.

Ahogy az eredményhirdetéseknél szokott lenni, kezdjük hátulról és haladjunk az első helyezett felé!

10. Bridget Jones naplója

 
Azért Bridgetet tettem a végére, mert ez a film inkább vicces, mint romantikus, de akkor is helye van a legjobb tízben. Az örök dráma egy nő életében: nincs senkim, aztán hirtelen akad kettő is, de kit válasszak? A jófiút vagy a rossz fiút? Egyáltalán tudom, hogy melyikük melyik? A címszereplőt és a két férfi főszereplőt is nagyon szeretem, rosszul nem sülhetett volna el ez a film, de a regényből, ami nekem egyébként annyira nem tetszett, a lehető legtöbbet kihozták. A helyszín London és környéke, imádom a várost, ahogy az angol kultúrát is, szóval nem lőhettek nálam mellé. Már vagy ezerszer láttam mindkét részét, de nem tudom megunni, mert minden életkoromban és helyzetemben találok valami újat benne.
Nagyon vicces, szórakoztató, romantikus és valódi. Őszintén, tegye fel a kezét, akinek nincsen otthon legalább egy nagyi bugyija!
Kedvenc jelenet: a végén, amikor a hóesésben állnak és csókolóznak.
 
9. Séta a múltba
 
 
Ha az előbb nevettünk, akkor ezen a filmen nem sírni, hanem egyenesen zokogni fogunk. Szintén megfilmesített regény, egy hívő és halálosan beteg lányról és egy az életből kiábrándult fiúról szól. A lány kivirágzik a fiú mellett, a fiú pedig teljesíti minden kívánságát, megváltoztatják egymás életét, de megmenteni nem tudják...
Véletlenül láttam először ezt a filmet, már ment pár perce, mikor odakapcsoltam, de nagyon megszerettem, mert nem sablonos a történet, minden percben más történik a szereplőkkel, mint amire számítanánk. Fontos még kiemelni, hogy a vallás nagy szerepet kapott benne, amit viszonylag ritkán látok, nemcsak romantikus, filmekben. Mindenkinek ajánlanom, aki szeret sírni romantikus filmeken. Ja és nem utolsósorban döglesztő benne a srác!
Kedvenc jelenet: az esküvőjük. Minden lány ilyenről álmodik.
 
8. PS. I love you
 
 

 
 

 
Nem tudom, kinek jutna eszébe egy olyan szerelmes történetet írni, amiben a szerelmespár egyik fele már a történet elején meghal? Ez minden csak nem happy end. De legalább olyan, mint az élet. És ettől lesz jó ez a film. Holly elveszíti a férjét, akivel hatalmas szerelemben éltek együtt. Visszaemlékezéseiben láthatjuk, milyen szép szerelem volt az övüké. A lány nem találja a helyét az új életében, nem tud a férje nélkül boldog lenni. Ám ezt tudta az egykori kedvese is (ilyen jól kevés ember ismer minket, igaz?), ezért utolsó hónapjaiban ahelyett, hogy a kemoterápiával foglalkozott volna, apró meglepetéseket készített elő a feleségének, hogy könnyebben túltegye magát a gyászon. Ez pedig a legnagyobb önzetlenség, amit valaki csak tehet egy másik emberért.
A történet tehát arról szól, Holly hogyan gyógyul meg, hogyan kezdi el újra élvezni az életet és lesz újra szerelmes valaki másba. Mert az élet megy tovább. Csodálatos történet. Zsepifaktor: 110%
Kedvenc jelenet: amikor a kocsmában énekel neki a srác és a férje egyszerre.
 
7. Love story
 
 
Imádtam a könyvet és a filmet is! Jenny és Oliver szerelme örökérvényű és maradandó, ez az a film, amit az unokám is zokogva fog majd végignézni (már, ha akkor még lesz tévé). A gazdag fiú beleszeret a kissé különc és szegény lányba, először lát nem időtöltést, hanem valami többet egy nőben. Szerelem lesz, de micsoda szerelem! Oliver még a családjától is függetlenedik a lány kedvéért, dolgoznak mindketten éjjel-nappal, de egyáltalán nem bánják, mert a szerelem, amit egymás iránt éreznek, mindennél nagyobb erőt ad nekik. Oliver levizsgázik és végre munkába állhat, jól keres, kiváló ügyvéd lesz. Végre megengedhetik maguknak, hogy gyerekük legyen, de ekkor rossz hírt kapnak Jenny állapotáról.
Nagyon régi film és sajnos, Ryan O'Neal már csak halvány visszfénye akkori önmagának, de még mindig bele lehet szeretni. Újra és újra. Száz és ezer év múlva is. Imádom.
Kedvenc jelenet: amikor a lány először elküldi a fenébe a beképzelt srácot.
 
 
 
6. Jane Austen magánélete


 
Egy nagyrészt kitalált, részben írásos bizonyítékokon alapuló film a híres angol írónő, Jane Austen életéről, aki maga számtalan romantikus csodaszép regény szerzője, de a valóságban nem volt soha szerelmes. Vagy mégis? Annyi biztos, néhány napig jegyes volt, de felbontotta az eljegyzést és a nővérének, Kasszandrának írt leveleinek egy részét saját kérésére elégették. Mi lehetett az a titokzatos indok, ami miatt meggondolta magát? Talán mégis volt egy tiltott szerelem az írónő életében és az a sok szép történet nemcsak kitaláció volt, hanem valós alapukon nyugvó szerelmi szál? Ezt már nem fogjuk soha megtudni, de ez a film egy nagyon szép szerelmet tár fel előttünk. Szeretem benne, hogy nagyon szépen ábrázolja a szerelmük kibontakozását, azokat az apró pillanatokat és mozdulatokat, amikből kialakul a legszebb érzés. Mindig hevesebben dobog a szívem, ha nézem, úgy érzem, mintha én is vele együtt élnék át minden érzést. Bár a film vége nem happy end, mégsem szomorú film, inkább arról szól, hogy a szerelem akkor az igazi, ha tudsz elengedni és lemondani is.
Kedvenc jelenet: amikor újra egymásra találnak az erdőben és a fiú szerelmet vall a lánynak.
 
5. Keith
 
Ezt a filmet úgy ajánlották nekem, hogy olyan sírva-zokogós fajta, de sokáig nem volt kedvem megnézni, mert nem bűvölt el maga a történet. Nagy hiba volt, mert az egyszerű cselekmény ellenére, a szereplők és a párbeszédek olyan szuggesztívek, hogy lehetetlen nem belekerülni a történetbe, és magunkon érezni a szereplők minden rezdülését. Az elkényeztetett, de valójában boldogtalan tini lány és egy nagyon különös fiú találkozásáról szól a történet. Meg akarják ismerni, de valahol taszítják is egymást. A lány nem tudja megfejteni a fiút, de nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy ez a fiú nem zakkant, van valami benne, ami további nyomozásra készteti a lányt. Aztán persze menthetetlenül beleszeret. És itt kezdődnek a bonyodalmak.
Aki nem sablonos szerelmes filmet szeretne és egészen új érzésekre vágyik, annak mindenképpen ajánlom ezt a filmet.
Kedvenc jelenet: amikor szeretkeznek. Itt látszódik a srác valódi énje.
 
4. Ház a tónál
 
 
Két csodálatos színész (Keanu Reeves és Sandra Bullock) és egy csodálatos történet. Egy ház az, ami összeköti a múltban és a jelenben élő két embert, akik egy varázslatos postaláda segítségével tudnak kommunikálni egymással (nincsen semmilyen hókusz-pókusz). Nem tudnak találkozni, pedig a levelek alapján már egymásba szerettek. De valami mindig közbeszól. Nem lövöm le a poént, de több csavar is van a történetben, ami állandó figyelemre és izgulásra készteti a nézőt. Azért tetszik, mert nem sablonos és mert mindig is szerettem az idővel való játékot a filmekben. Amúgy szerintem több szerelmes filmet kellett volna forgatnia a két szereplőnek, mert a vásznon remekül összeillenek. A zsepifaktor nem túl magas, de az izgalomfaktor úgy 120%.
Kedvenc jelenet: amikor találkoznak a múltban és együtt táncolnak. Szóba kerül az a bizonyos regény is!
 
Jöjjenek a dobogósok!!!!
 
3. Egy makulátlan elme örök ragyogása
 
 
Tény 1: imádom Kate Winsletet. Tény 2: szeretem Jim Carrey-t. Tény 3: nincs jobb az idő és a térben való utazáson alapuló filmeknél. És itt mindez megvan!
Van-e annál szebb történet, mint amikor a kapcsolat végeztével a fiú ki akarja egy gép segítségével törölni a lányt a fejéből, de képtelen rá, mert titkon még mindig annyira szereti, hogy nem tudja elfelejteni?
A két főszereplő nem a megszokott arcát hozza, Kate ezúttal bohó és nemtörődöm lány, Jim pedig egy savanyú fickó. De együtt remek páros alkotnak, csak az a baj, hogy nagyon meg akarják változtatni egymást, nem tudják megoldani a gondjaikat és szakítanak. De nem tudják elfelejteni egymást, nem megy.
Aki szeretné megnézni ezt a filmet, ne egy szokásos szerelmes történetre számítson, mert ez nem az. Jópofa, vicces, de közben véresen komoly és nagyon jó színészek vannak a legkisebb szerepekben is. Nem úgy beszél a szerelemről, mint egy érzésről, hanem valamiről, amiért minden nap meg kell küzdeni. Felkavaró film magunkról és a párkapcsolatainkról.
Kedvenc jelenet: amikor megpróbálja elbújtatni a lány emlékét az agyának a legeldugottabb zugaiba.
 
2. Az élet nélkülem
 
 
Újabb sírós-vállrázkodósan zokogós film. De ez tényleg az. Csak napsütéses időben szabad megnézni!
A fiatal anyuka, aki egy lakókocsiban él a férjével és két kislányával az anyja kertjében és esténként takarítónő, megtudja, hogy hamarosan meg fog halni. Nem készül ki, nem mondja el senkinek. Inkább kitalálja, mit tegyen abban a néhány hétben, amíg még nem sejti meg senki, hogy mi vár rá. Ír egy listát, mi az, amit még szeretne megtenni, amire nem volt még ideje fiatal életében. A két lányának 18 éves koráig felmondja kazettára a születésnapi jókívánságokat, elmegy fodrászhoz és életében először műkörmöt csináltat. De valamit még nagyon szeretne átélni. A férje volt az első és egyetlen férfi az életében. Mindennél jobban szereti, de szeretné megtudni, milyen lehet egy másik férfi szerelme és ölelése. Érdekes, hogy nem érezzük megcsalásnak a nő tettét, inkább keserű próbálkozásnak, szurkolunk mindkét pasinak és kifolyik az összes könnyünk az összetört Mark Ruffalloért. (Tuti pasifaktor: 1000%.) Szurkolunk, hogy mégse haljon meg, de persze tudjuk, elkerülhetetlen számára. A film nem mutatja a halálát, csupán az az utáni életet. Igazi művészfilm, a főszerepben azzal a Sarah Polleyval, aki még a Váratlan utazásban bűvölt el minket kislányként.
Kedvenc jelenet: amikor a férfi a mosodában órákig nézi, hogyan alszik.
 
1. Büszkeség és balítélet
 
 
Abszolút kedvenc! Nem lehet megunni! Nagyon szeretem a kosztümös filmeket, különösen azokat, amik a régi Angliában játszódnak. A Jane Austen regény alapján készült BBC változat a maga hat órájával a lehető legjobban adja vissza a történetet. A Keira-féle változat csak gyenge próbálkozás ehhez képest. Ez volt az a film, ami aztán felkapta a mogorva ábrázatú Colin Firth-öt és első számú szexbálványt csinált belőle. Amikor kimászik vizesen a tóból... Na, hagyjuk a részletezést, érdemes ezt a filmet mindenkinek megnéznie.
A Benett családban öt lány van, az édesanya jól szeretné férjhez adni őket, hiszen a régi törvény szerint lányként nem örökölhetik apjuk vagyonát. Ha nem tudnak férjhez menni, még fedél sem lesz a fejük fölött. A lányok persze tudják ezt, de ők elsősorban szerelemből szeretnének házasodni, nem pénztárca alapján. A második lány, Elizabeth találkozik a nagyon gazdag, de dölyfös Mr. Darcyval, aki csúnyán beszél róla, amin a lány megsértődik és többször be is olvas a férfinak. De nem hagyja nyugodni a tudat, hogy a férfi nem lehet olyan rossz, mint amilyen a híre. Ám a sors úgy rendezi, hogy előbb megbékélnek egymással, majd a szívük is egymásra talál. Régi film ez is, de nem tudom megunni, mert Elizabeth és Darcy egymásratalálása még mindig a kedvencem. Külön felhívnám a figyelmet arra, ahogy Mr. Darcy megkéri Elizabeth kezét: El kell mondanom, mennyire csodálom és milyen forrón szeretem magát. Kérem, szabadítson meg szenvedésemtől és legyen a feleségem!
Kedvenc jelenet: Amikor Mr. Darcy kimászik a tóból vizesen. Utánozhatatlan!
 
 

3 megjegyzés:

  1. 10. Bridget Jones vicces szerethető kicsit romantikus film.
    9. Séta a múltba huh nem olyan rég néztem és persze sírtam rajta gyönyörű szerelmes film és tényleg ritkán látni a vallást egy ilyen filmben.a színésznőt én a Step Up filmekből (imádom mind) ,Az utolsó dalból ,Megint 17 ből ,Esti mesékből és a hajlakkból ismerem.
    8.Ps I love you nálam az a best imádom azt a filmet, a történet megható és romantikus néha vicces.Nagyon sokszor láttam.A barátnőimmel amikor megnézetem mind sírtunk egyikük azt mondta te is sírtál? persze mondtam. én vagy 6x sírtam mondta ő (én is sokszor).És Gerard Butler ebben a filmben jól alakít és jól néz ki.
    7. Love Story eleinte nem akartam megnézni ,mert régi ,de megnéztem és nem bántam meg egy olyan nem már miért ez a vége? sírós film.
    6. Jane Austen magánélete ezt nem ismerem
    5. Keith szeretném megnézni
    4. Ház a tónál imádom ezt a filmet és a barátnőm szintén.Az időutazós filmeket szeretem én is.
    3. Egy makulátlan elme örök ragyogása ismerős a cím ,de nem láttam ,de megfogom nézni a főszereplők nagyon jók és a történet is jónak hangzik.
    2. Az élet nélkülem szintén nem ismerem,de lehet,hogy megnézem.
    1. Büszkeség és balítélet ennél a filmnél tudatosult talán igazán bennem,hogy a kosztümös filmek szuperek.A Szent Johanna Gimi főhős nője is nagyon szereti ezeket az a másik és persze a büszkeség és balítélet közte van. Mr.Darcy egy mogorva,de imádni való romantikus úri ember.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a Keithet és te jó ég nagyon jó film ,de Keith neee

      Törlés
  2. ú, Az élet nélkülem nekem is nagyon tetszett, rég láttam, de még sokszor eszembe jut azóta is. Kedvenc jelenetem, az elején az esős. :)

    VálaszTörlés